Een VPN of Virtual Private Network, is een netwerk dat je toelaat om op een beveiligde manier online gegevens uit te wisselen.
Oorspronkelijk werden VPN’s voornamelijk gebruikt door bedrijven, grote organisaties en overheden, om hun werknemers veilig van thuis te laten verbinden met het bedrijfsnetwerk via internet.
Tegenwoordig worden VPN’s door iedereen gebruikt voornamelijk omdat je locatie privé blijft, je data versleuteld en je anoniem kan surfen.
Maar hoe werkt dat nu?
Wel daar moeten we even voor kijken hoe het internet werkt. Een website zoals bijvoorbeeld Facebook, heeft een domeinnaam: https://facebook.com. Deze domeinnaam is eigenlijk een bijnaam van het IP-adres van de website. Een IP-adres is net zoals je thuisadres, maar in plaats van uit een straatnaam en huisnummer bestaat het enkel uit cijfers. Omdat een naam makkelijker te onthouden is dan reeks cijfers geven we websites domeinnamen. Wij gebruiken een domeinnaam om een website te bezoeken en een server zet dat om naar het bijhorende IP-adres.
Je computer, net als al je andere apparaten die verbinding maken hebben ook een IP-adres. Elke keer wanneer jij een domeinnaam ingeeft in de browser van je computer, stuur je je data via het internet naar de betrokken server. De server ontvangt je data en stuurt je de gegevens van de website die je gevraagd hebt. MAAR, het probleem is wanneer je deze data verstuurt om een website op te vragen, je je IP-adres en een hele hoop andere gegevens meestuurt alvorens je de opgevraagde website te zien krijgt. Hier kunnen hackers je gegevens onderscheppen.
Stel je voor dat je in een koffiezaak, gebruik maakt van de gratis wifi en nog snel wat bankzaken wil regelen. Een hacker, of eender wie, kan inloggen op het netwerk en je gegevens inkijken en zo zelfs je wachtwoord en inloggegevens achterhalen. Wanneer je een VPN gebruikt, zal ze dat niet lukken.
Websites die je bezoekt verzamelen ook je informatie, maar die doen dat meestal om te kijken welke doelgroep ze bereiken. Meestal is dat geen probleem, maar soms wil je je identiteit en privacy beschermen.
Hoe beschermt een VPN mijn privacy?
Wanneer je online informatie verstuurd creëert een VPN een tunnel die je gegevens versleuteld. Als iemand je data toch te pakken krijgt, dan kan deze niet gelezen worden. Een VPN voegt ook een extra server toe. In plaats van je gegevens rechtstreeks naar de server van de website die je bezoekt te sturen verloopt je verbinding eerst via de server van de VPN en van daar naar de website. Dat is niet alleen veiliger, maar biedt je ook de mogelijkheid om je locatie aan te passen.
Veel streaming diensten zoals Netflix, Hulu, etc… hebben een ander aanbod afhankelijk van het land van de gebruiker. Een Belgische gebruiker van Netflix zal een minder uitgebreid aanbod hebben, dan een Amerikaanse gebruiker. Door via VPN verbinding te maken met een Amerikaanse server kan jij zo toch het Amerikaanse aanbod van Netflix vanuit België bekijken.
Maar ook voor het boeken van bijvoorbeeld vluchten, huurauto’s en hotels kan een VPN aangeraden zijn. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat prijzen enorm kunnen verschillen afhankelijk van de geolocatie. Zo kan je vaak een hotel of vlucht goedkoper boeken vanuit de VS.
Maar terug naar je privacy. Zoals gezegd houden websites soms gegevens bij van je bezoek en de gegevens die je opvraagt. De overheid kan die gegevens opvragen en aan de hand van je IP-adres je locatie en gegevens opvragen. Met een VPN is dit NIET mogelijk. Het enige dat te traceren is is het IP-adres van de VPN server.
De meeste VPN aanbieders hebben ook een no log beleid. Dat wil zeggen dat ze niet registeren welke websites jij bezoekt. Dus als de overheid de VPN aanbieder zou dwingen dergelijke gegevens vrij te geven, dan kunnen ze dit simpelweg niet.
VPN’s zijn erg handig om je gegevens online veilig te houden, door je locatie te veranderen, je verbinding met internet te versleutelen en je privacy te verzekeren.
Het is dus absoluut geen verassing dat meer en meer mensen gebruik maken van een VPN.
Nu je weet wat een VPN is, is het tijd om er eentje aan te schaffen. Op onze site bieden wij een overzicht van onze ervaring met verschillende VPN’s zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.